המושג 'בינה עסקית' (BI) אינו חדש בעולם העסקים. בשנים האחרונות הולך תחום זה וצובר תאוצה, והוא זוכה למקום משמעותי בכל הקשור לניהול ולתפעול של עסקים וחברות. הודות להתפתחותן המתמדת של טכנולוגיות בינה עסקית, בשני העשורים האחרונים נוצרו שתי מגמות משמעותיות ביותר:
- אינטגרציה בין מערכות שונות – מגמה זו מתייחסת לשילוב תשתיות תקשורת, ליצירת כלים לפיתוח אפליקציות ולפיתוח יכולות שיתוף נתונים, המאפשרות ניהול יעיל יותר של תהליכים פנים-ארגוניים.
- ניהול מידע – מגמה זו מתמקדת בשימור, ארגון והצגה של הנתונים שהצטברו במהלך פעילותו העסקית של הארגון.
חברות המנצלות את היכולות הללו נהנות מזרימה יעילה יותר של המידע ומשיפור היכולות העסקיות שלהן. לשם כך, מערכות בינה עסקית המותאמות לעידן הביג דאטה נדרשות לבצע פעולות כמו יצירת מודלים, אופטימיזציות, סימולציות, תחזיות ועוד.
האתגר
הלקוח הוא חברה המפתחת מוצרים רפואיים. החברה מחזיקה במאגרי נתונים גדולים לצורכי מחקר פנימי וניתוח יעילות של תוכניות מוצר – ועד כה היא מציגה מידע ונתונים בעיקר בטבלאות אקסל ובאופן ידני. הנתונים נאגרים בקבצים מאוד כבדים (בשל כמות המידע, כמות החישובים ומורכבותם), ובאופן טבעי מדובר בעבודה סיזיפית של הזנת נתונים ותיקונם, בחוסר יעילות ובניצול לא אפקטיבי של הזמן.
הצורך של הלקוח ברור: נדרש פתרון טכנולוגי 'חכם' הכולל טיוב נתונים (ניקוי המידע), יכולת התמודדות עם עומס מידע ומורכבות חישובים – וכן יכולת הטמעה של לוגיקות נוספות חדשות ומורכבות, שבגלל מורכבותן לא ניתן היה להנגישן ולהטמיען בקבצי אקסל.
לכל אלו נלוו כמובן שני יעדים חשובים נוספים: חיסכון בזמן לעומת הביצוע הידני, וכן דיוק נתונים על ידי צמצום מרכיב הטעות האנושית.
הפתרון הטכנולוגי
חברת ביונד נפגשה עם הלקוח עוד בשלב הבחינה המקדימה של מוצר רפואי חדש. לאחר אפיון וזיהוי צרכים נבחר פתרון המבוסס על כלי מיקרוסופט לאיסוף ועיבוד של הנתונים, שכן ללקוח כבר הייתה תשתית מוכנה מבוססת מיקרוסופט, והנתונים נשמרו בשרת MS SQL.
לשם הצגת הנתונים נבחנו שתי אפשרויות: Power BI ו-Tableau. שני הכלים מאוד דומים ביכולות הוויזואליזציה שהם מציעים למשתמש הקצה, באפשרות לאירוח Online של האתר (לעומת On Premises) ובצורת העבודה שלהם (תוכנה עבור המשתמש שבונה את הדוח ותצוגת Web לשיתוף המידע עם אחרים).
לבסוף נבחר Tableau בתור הכלי המתאים ביותר לצרכים של הלקוח, בעיקר בשל הסיבות הבאות:
- מודל תמחור המאפשר להתחיל בהיקף מינימלי (שני משתמשים) ולגדול בהמשך, אם וכאשר יתווספו עוד משתמשים 'חכמים' שירצו ליצור דוחות מאפס.
- יכולות קסטומיזציה בכל רכיב של הדוח.
- מהירות ופשטות בתהליך אימוץ הכלי על ידי משתמש חדש. לשם השוואה, ב-PowrBI (שלא נבחר) יצירת דוחות חדשים – אפילו די בסיסיים בעיצובם – דורשת מהמשתמש ידע ב-SQL ו-DAX. ב-Tableau, לעומת זאת, תהליך יצירת הדוחות הוא יותר ידידותי למשתמש, ויש הרבה יותר אפשרויות פתוחות בפניו גם ללא שימוש ב-SQL ובסינטקס של Tableau לנוסחאות.
התוצאה
האתגר שניצב בפני מומחי ביונד פוצח, וניתן מענה לצרכים הראשוניים שהוגדרו על ידי הלקוח. בנוסף התקבלו היתרונות הנלווים הבאים:
- העשרת הנתונים הקיימים בנתונים נוספים ממערכות חיצוניות, בנתונים שנוהלו במיילים, ואף בנתונים שנוהלו 'בראש' ולא נכתבו או נשמרו מעולם, וכן בלוגיקות חדשות שעלו תוך כדי בניית המערכת.
- חשיפת הלקוח לתובנות נוספות שהמערכת מאפשרת להגיע אליהן על בסיס הנתונים שנאספו – ושלא נתגלו ללקוח במערכת ידנית.
- הנגשת המידע שנאסף, התובנות והמסקנות גם להנהלת החברה וגם ללקוחותיה – בלחיצת כפתור.
- שילוב (בעתיד) של תוצרי ה-BI (גרפים, דוחות ודשבורדים) בתוך אתר או באפליקציה של החברה המיועדת ללקוחות של הלקוחות שלה.
- בקרה על איכות המידע הנאסף.
- תחקור מתקדם ומעמיק יותר של הנתונים הקיימים.
סגירת המעגל בפרויקט באה לידי ביטוי בהנגשת כל מקורות הנתונים (לאחר כל החישובים והלוגיקות) בחזרה למקבלי ההחלטות ומתן האפשרות (באמצעות Tableau) ל-self service לבנות דוחות ודשבורדים כרצונם.
היכולת לרכז את כל הנתונים בצורה 'חכמה' ולהפיק מהם תובנות עסקיות לטווח הקצר והארוך מספקות ערך של ממש לאנשי ה'ביזנס' ולהתנהל בצורה נכונה ואפקטיבית יותר בהמשך.
המשך קריאה :
דוגמא ליישום BI בחברת ביטוח גדולה
למידע נוסף אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר
רונית – 054-6561482