פרנסיס בייקון, פילוסוף ומדינאי אנגלי, היה הראשון – כך מקובל להניח – שטבע את הביטוי 'ידע הוא כוח'. האמירה הזו הפכה למשפט שגור בפיהם של פוליטיקאים, גנרלים, מנהלים ואנשי עסקים – אך בעולם הארגוני הוא קיבל תפנית קלה, מדויקת יותר: 'ידע הוא פוטנציאל לכוח'.
ארגונים רבים כבר הבינו שקיומו בלבד של המידע אינו מספיק, ושאין-ספור הנתונים המצטברים ביחידות הארגון יהיו חסרי ערך אם לא ייעשה בהם שימוש נכון. בעקבות זאת החלו יותר ויותר ארגונים להטמיע תפיסות ותהליכי עבודה מבוססי דאטה, וכך נולד מונח חדש: Data-Driven Organization – ארגון מונע דאטה.
מודל ה-DD – מפוטנציאל לתוצאות
הרציונל העומד מאחורי תפיסת ה-Data-Driven הוא פשוט: גיבוש אסטרטגיות וקבלת החלטות המבוססות על נתונים ולא על 'תחושות בטן', מתוך הבנה שמיפוי של המידע שהארגון צובר יכול לשפר משמעותית את היעילות העסקית ולהביא לצמיחה אקספוננציאלית.
מחקרים שנערכו בנושא העלו כי חברות DD צומחות בממוצע של יותר מ-30% בשנה, ובנוסף – יכולת שימור הלקוחות שלהן גדולה פי 6 מהיכולת של ארגונים שאינם מונעי דאטה, ויכולת גיוס הלקוחות שלהן היא פי 20 (!) מזו של חברות שאינן Data-Driven.
בחברות שאימצו את מודל ה-DD ניתן לראות שכל ההחלטות הכספיות, התפעוליות והניהוליות מתקבלות על סמך ניתוח נתונים, למידה עמוקה שלהם, זיהוי תבניות, יצירת הדמיה של הנתונים וחילוץ תובנות מדויקות.
בנוסף, תהליך גיבוש האסטרטגיה הארגונית בחברות הללו מושתת על כמה שלבים עיקריים:
- הגדרה מראש של הנתונים הרלוונטיים, אילו תהליכים יש ליישם, מהן שיטות העבודה הדרושות וכיו"ב.
- איתור פתרונות מתקדמים ומהימנים לאחסון הנתונים – לדוגמה, כאשר מדובר בחברות הפועלות באיחוד האירופאי וכפופות להנחיות ה-GDPR.
- ביצוע אופטימיזציה של הנתונים, כולל ניטור וניתוח שלהם – זהו כמובן שלב מהותי בתהליך, שכן הוא מסייע 'לתרגם' את המידע הנצבר לתובנות עסקיות.
- הפיכת התובנות לפעולה ברורה – הצגת דרכי פעולה קונקרטיות המתבססות על המידע ומיישמות אותו בתהליכי העבודה הארגוניים.
אתגרי המעבר למודל ה-DD
המעבר לעבודה מונעת דאטה טומן בחובו לא מעט אתגרים. בראש ובראשונה מדובר בשינוי תפיסתי של ממש, שינוי של התרבות הארגונית – ומטבע הדברים יש צורך לא רק בתהליך הטמעה מסודר וברור, אלא גם בנכונות ובשיתוף פעולה של כל יחידות הארגון, וכמובן במחויבות עמוקה של ההנהלה.
בנוסף, רבים מהארגונים שהחליטו לעבור למודל ה-DD כבר מחזיקים בידיהם מידע עסקי רב – והקושי הגדול שלהם הוא בקבלת ההחלטות: מה לעשות עם המידע, מה לשנות, איזה מידע חשוב ואיזה פחות וכיו"ב. כאן, אגב, בא לידי ביטוי אחד היתרונות בליווי צמוד של חברות דאטה ו-BI כמו ביונד: היכולת לנהל את התהליך בצורה הכי מקצועית שיש, לרבות תעדוף המידע הקיים ושילוב המידע הרלוונטי במערכות החדשות.
אתגרים נוספים במעבר ל-DD הם הקושי להצליח לנתח את הנתונים על פי תקנים מחמירים, הצורך לייצר אסטרטגיית ניתוח נתונים נכונה שתספק תובנות ניהול חכמות (מתוך הבנה שהתנסות לא מקצועית עלולה להוביל להפקת תובנות עסקיות לא נכונות), וכן גיבוש היכולת להטמיע פתרונות טכנולוגיים מתאימים.
אם כן, איך מתחילים? מה כדאי לעשות כדי להצליח?
אם הארגון שלכם עדיין לא 'שם', זה הזמן לשקול ברצינות את המעבר למודל ה-DD ולשלב אותו כבר בתוכניות העבודה ל-2021 – הנה כמה צעדים וטיפים שיסייעו לכם בתהליך:
- הגדירו במדויק את התחומים שבהם השימוש בדאטה יכול לעזור לארגון שלכם. חשוב לאפיין במדויק את המחלקות ואת התחומים שצפויים להשתמש בפתרונות – ובהם למקד את התהליך.
- הכינו תוכנית פעולה – רתימת ההנהלה ובעלי התפקידים היא קריטית להצלחת התהליך, ולכן מומלץ להכין עבורם תוכנית פעולה בסיסית שתציג איך ההתבססות על הנתונים עשויה להועיל לחברה. הציגו מספרים מדויקים וקשרו את הסוגיה העסקית לחזון החברה.
- התחילו בפרויקט קטן ונקודתי. הפיכת הארגון שלכם לארגון מונע דאטה היא תהליך ארוך ומתמשך (גם רומא, כזכור, לא נבנתה ביום אחד) – ולכן עדיף להתחיל בהדרגה כדי לבחון את התגובות מהשטח ולתקן טעויות ותקלות בזמן אמת.
- אל 'תתפתו' ואל תחפשו קיצורי דרך. לעיתים, כשנתקלים בבעיה, יש נטייה לחפש פתרון נקודתי שיקדם אותנו ויסייע לעבור את המשוכה הנקודתית – אך חשוב לזכור שלא כל מה שנראה לנו אטרקטיבי הוא אכן כזה. לפעמים עדיף לעצור לרגע ולחשוב על פתרון תהליכי, גם אם הוא מעכב אותנו. זכרו שאתם באים לבנות תשתית לטווח ארוך, ולא למצוא פתרונות נקודתיים.
- בנו צוות מוביל מגוון – לאורך (מההנהלה הבכירה ועד לזוטרים) ולרוחב (כלומר שיאגד בעלי תפקידים עסקיים, מקצועיים וטכנולוגים). אל תתפשרו על אנשי המקצוע – כדי שהמעבר ל-DD אכן ייעשה בצורה מקצועית ויהיה אפקטיבי גם להמשך.
- 'פצחו' את המורכבות – כאמור, בארגונים רבים יש ערב רב של טכנולוגיות במחלקות השונות, מידע מסוגים שונים ומגוון תוכניות להסב את המערכות. על אף המורכבות הקיימת בנקודת פתיחה שכזו, זכרו שהמשימה אינה בלתי אפשרית. היוועצו באנשי מקצוע כדי לעשות את זה – אנו מאמינים ויודעים שגם בארגון המורכב ביותר אין דבר כזה 'אי אפשר'.