אחרי חודשים של סגר לפרקים, תנודתיות בהעסקת עובדים באמצעות הוצאה לחל"ת, וסימנים ניכרים של התעייפות המעסיקים והעובדים מחוסר היציבות וחוסר הוודאות, נדמה שמתחילים לראות אור בקצה המנהרה עם תחילתו של מבצע החיסונים "לתת כתף".
לכבוד השנה החדשה, ניסינו לרכז כמה מהסוגיות ש"על השולחן" שלנו בהתנהלות עם עובדים ומועמדים.
מאיפה עובדים?
אחת הדוגמאות עם הסכמה רחבה על כך שהעולם של אחרי הקורונה עדיין שונה מהעולם של לפני הקורונה הינה: מאיפה עובדים. חזרה מלאה לעבודה מהמשרד, 5 ימים בשבוע 9 שעות ביום, נראית כיום כמעט בלתי אפשרית. מודל היברידי של עבודה מהבית בשילוב עבודה מהמשרד יכולה לקבל גם תפיסה חדשה של שימוש בשטח פיזי מוגדר שאינו משרד קבוע לשמירה על לכידות חברתית, אינטראקציה אנושית, סיעור מוחות מקצועי ויתרונות נוספים של מפגשי פנים מול פנים.
לפני שבוחרים במודל לחודשים הקרובים, חשוב לזכור כי העבודה מהבית מקנה גמישות, נוחות וחופש מפקקים אך אינה נתפסת ע"י העובדים כיום כ"פריבילגיה". אחרי שנרגענו מההתלהבות של "לעבוד בפיג'מה" גילינו גם קשיים בניהול זמן, בניהול עצמי ובמציאת איזון חדש בין בית לעבודה כשהגבולות כל כך מטושטשים. קשיים אלה הופכים להיות ממשק משותף נוסף בין העובד והמעסיק עליו יש לתת את הדעת בחיפוש הקלות ופתרונות.
אחד השינויים שניתן למנף הוא נושא הרווחה שמשנה את פניה ומתרחבת. תחילה היו אלה התמריצים לעובדים בהתאמת סביבת העבודה הביתית שלהם, אח"כ תמריצי גיבוש, מחוברות ומצב רוח. לסל אפשרויות ההעשרה מומלץ להוסיף גם תכנים "רכים" בסוגיות של איזון בין בית לעבודה, ניהול זמן וניהול עצמי. למרכיבי ההתנהלות העצמאית משקל גדול יותר במודל עבודה מרחוק, כך שהעשרה במסגרת רווחה בנושאים אלה היא מוצר מבוקש יותר מבעבר.
תהליך המיון, הגיוס והאונבורדינג
ברשימת נושאי ה-HR שלנו עלו גם נקודות פחות נפוצות או פחות מדוברות על השינויים בתהליך המיון, הגיוס והאונבורדינג בעקבות הקורונה. למרות תחושת ההיצע הגדול, את העובדים המצויינים עדיין קשה יותר לגייס. חוויית המועמד מקבלת משנה תוקף וחשיבות. המועמדים מחפשים "מסע " ו"ערך" ולא עוד "מקום עבודה". חשוב להקשיב לצרכי העובד, לתעדוף שלו ולבנות עבורו את המשרה המנצחת. אונבורדינג בריחוק חברתי מקטין את סיכויי ההצלחה לקליטה מחוברת, אך זה אינו בלתי אפשרי .
מצד העובדים קיים דיסוננס בין הכוח המניע לעבור בין פרוייקטים בשם הגיוון בטכנולוגיות ובאתגרים אל מול הצורך ביציבות, והוא מחריף בתקופת הקורונה. יש להיות קשובים לעובדים ולעובדים הפוטנציאלים, בכדי למקסם את הפוטנציאל ולתת מענה נכון וארוך טווח ללקוחות.
אחרי חודשים שאנחנו מתרגלים יצירתיות, גם בנושאי HR אנחנו אומרים: יצירתיות, יצירתיות, יצירתיות – במציאות משתנה ובאי וודאות, הצורך בגמישות מחשבתית, במהירות תגובה לשינויים ולצרכים הינה בעלת חשיבות רבה. ואכן, קשה "להמציא את הגלגל" בכל פעם מחדש. יצירתיות מאפשרת להשתמש באותם המשאבים בדרך אחרת, עם טוויסט קטן, בשינוי סדר אבני הדרך בתהליך או בשימוש במשאב קיים מתחום אחד גם בתחום אחר.
גם בימי קורנה וגם אחרי שהיא תחלוף, העובדים הם הנכס החשוב ביותר של החברה.
התאמות לצרכים החדשים בתהליכי המיון והגיוס, יצירתיות בשימור עובדים והידיעה של העובדים כי יש להם מעסיק שמנסה להבטיח להם יציבות ובטחון ורואה אותם – חשובים יותר מתמיד.